preskoči na sadržaj

Osnovna škola u Đulovcu

 > Naslovnica
Vijesti

SVEČANO OTVORENJE "UČIONICE POD SUNCEM"

Autor: VLATKA TOKIĆ, 17. 10. 2017.

U OŠ u Đulovcu održano je 17.10. svečano otvaranje „Učionice pod suncem“ kojem su prisustvovali brojni roditelji te svi učenici i djelatnici škole.  U sklopu navedenog projekta izgrađena je vanjska učionica sa pristupnom stazom te su podignuti cvjetni i povrtni nasadi. Ovaj projekt financirala je Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. U realizaciji su sudjelovali roditelji učenika, djelatnici škole, učenici i ostali mještani koji su se odazvali mnogobrojnim radnim akcijama koje su prošle u veselom i ugodnom ozračju te su bile prilika za osnaživanje odnosa između roditelja, učitelja i učenika. 


 

Škola je išla u ovaj projekt jer su, kao što znamo, neki od ciljeva osnovnoškolskog obrazovanja davanje temeljnih znanja potrebnih za život, otkrivanje i razumijevanje procesa u prirodi, povezivanje učenika s okolišem u kojem žive te stjecanje radnih navika. Izgradnja učionice na otvorenom i podizanje cvjetnih i povrtnih nasada pridonijela je ostvarenju svih ovih zadataka osnovnoškolskog obrazovanja. Učenici će lakše usvojiti nova znanja sada kad im je osiguran zabavan i drugačiji način učenja kao što je učenje na otvorenom uz zorne primjere onoga što trebaju spoznati i savladati. Boravak na otvorenom treba u što većoj mjeri uvoditi u osnovne škole jer učenicima pruža mogućnost produbljivanja njihovih znanja. Odavno je poznato, da ono što naučimo iskustvom dulje i kvalitetnije ostaje memorirano nego stvari koje učimo iz knjiga. Podizanjem povrtnog nasada koji se nalazi uz učionicu na otvorenom učenicima se omogućio prijenos stečenih znanja u praktičnu primjenu, osvješćuje ih se o važnosti održive poljoprivrede i uči metodama proizvodnje ekološke hrane.  Kod učenika se razvija poduzetnost, inovativnost, odgovornost i marljivost, a uči ih se i o važnosti zdrave prehrane što je vrlo bitno s obzirom na povećanje broja pretile djece. Boravak na otvorenom i konzumiranje zdravih ekoloških namirnica doprinijet će poboljšanju općeg zdravstvenog stanja naših učenika.

Učenici su prikupili sjeme lokalnih biljaka koje se tradicionalno uzgajaju u povrtnjacima te su osnovali knjižnicu sjemena u kojoj se takvo prirodno netretirano sjeme čuva u označenim paketićima. Učenici i njihovi roditelji moći će posuditi sjeme te nakon što uzgoje biljke sjeme će vratiti u istoj ili većoj količini. Na taj način učenici uče o genetskom nasljeđu biljaka i doprinose očuvanju bioraznolikosti.

Zelenilo koje je posađeno rezultat je rada magistre znanosti Mirjane Jakčin Ivančić koja u našoj školi sa učenicima već dugo proučava i čuva običaje naših starih, kako domaćeg stanovništva, tako i doseljenih letničkih obitelji. U okviru tog rada učenici su tri godine upoznavali i proučavali samoniklo jestivo bilje kontinentalnih livada i svoja saznanja uklopili u knjigu Hrana s livade, koju je izdala naša škola. Projekt zelenila koje je sastavni dio Učionice pod suncem osmišljen je kao svojevrsni nastavak saznanja o samoniklom jestivom bilju. Odabrane vrste stabala, grmova i zeljastog bilja posađene u našu novu edukativnu učionicu 'pod Suncem' služit će novim generacijama učenika naše, ali i drugih škola, kao vrijedan izvor informacija.
Tražilica
 
ŠKOLSKO ZVONO

RASPORED ISPITA

INDIVIDUALNI RAGOVORI

KALENDAR ZA ŠK. 18./19.

  Slikovni rezultat za kalendar za Å¡k god 2018/2019

PODRUČNE ŠKOLE
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
NATJECANJA

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola u Đulovcu / Đurina ulica 27, HR-43532 Đulovac / www.os-djulovac.skole.hr / ured@os-djulovac.skole.hr
preskoči na navigaciju